CSA /zelfoogst

Een CSA-boerderij is een boerderij die ondersteund wordt door haar klanten: zij delen mee in de oogst én de risico’s en soms ook een beetje in het werk.

Op een zelfoogstboerderij mag je zelf groenten of fruit gaan oogsten.

Een CSA-boerderij is een boerderij die ondersteund wordt door haar klanten: zij delen mee in de oogst én de risico’s en soms ook een beetje in het werk.

Op een zelfoogstboerderij mag je zelf groenten of fruit gaan oogsten.

CSA- boerderij

CSA staat voor Community Supported Agriculture en kwam zo’n tien jaar geleden naar ons overgewaaid vanuit onder meer de Verenigde Staten. Intussen bestaat er een heus netwerk van CSA-bedrijven in Vlaanderen. Niet verwonderlijk want deze manier van telen en verkopen is erg respectvol naar de producent toe: wie wil delen in de oogst, deelt ook in de risico’s. Een boer is immers sterk afhankelijk van het weer en riskeert het ene jaar overvloedig en het andere jaar maar matig te oogsten. Dat maakt het landbouwersberoep zo hard. De CSA-aanpak geeft veel jonge mensen weer zin in een carrière op het veld.

Als CSA-lid betaal je aan het begin van het seizoen voor een heel jaar en vervolgens deel je in de oogst. Vaak mag je mee beslissen wat er gezaaid wordt. Meestal kiest een CSA-bedrijf voor een zeer grote variatie aan teelten, zodat er altijd genoeg succesnummers zijn. De meeste CSA-bedrijven telen groenten. Sommige telen (ook) fruit en enkele experimenteren met zuivel en eieren.

Op veel CSA-bedrijven mag je zelf gaan oogsten, maar sommige bedrijven verkiezen een afhaalsysteem waarbij de oogst voor je klaar staat. CSA-bedrijven engageren zich om biologisch te telen. Dankzij tunnels kunnen telers het seizoen verlengen en geniet je van een lekker lange oogstperiode. Wie graag af en toe een handje toesteekt, krijgt op een CSA-boerderij zeker de gelegenheid.

Voordeel:

  • Alle producten die je hier oogst zijn 100% van het seizoen en lokaal!
  • Je betaalt een correcte prijs en steunt de landbouwer door en door.
  • Je bent zeker dat je producten biologisch geteeld zijn.
  • Vaak mag je ook zelf helpen en oogsten.


Meer weten?

www.csa-netwerk.be

Zelfoogst

Een zelfoogstboerderij geeft jou de kans om te genieten van superverse producten én van de heerlijke ervaring om zelf te oogsten. Sommige boerderijen zijn nagenoeg volledig ingericht voor de zelfoogst, andere boerderijen bakenen een specifiek stuk van hun boerderij af voor zelfoogst.

Zelfoogst wordt zeer vaak toegepast voor kleinfruit: dankzij zelfpluk blijft de prijs betaalbaar én er gaan weinig bessen verloren. De bessen doorlopen immers geen lang traject van teler, veiling, winkel naar consument. Ze worden (zonder twijfel!) snel opgegeten na de pluk. Doorgaans reken je na de pluk meteen af wat je geoogst hebt.

Je vindt ook zelfplukboerderijen met groenten, kruiden en bloemen. Als een zelfplukboerderij werkt volgens het CSA-principe, moet je eerst lid worden.

Voordeel:

  • Wat je plukt is 100% van het seizoen en lokaal.
  • Je betaalt een correcte prijs.
  • Je geniet van het zelf plukken.

Geïnteresseerd in CSA /zelfoogst?

Klik op de knop om locaties bij jou in de buurt te vinden!

Zoek op de kaart