Afhaalpunt

Op een afhaalpunt haal je op een vast en specifiek moment de verse hoeveproducten op die je eerder hebt besteld.

Op een afhaalpunt haal je op een vast en specifiek moment de verse hoeveproducten op die je eerder hebt besteld.

Afhaalpunten

Afhaalpunten zijn plaatsen waar je wekelijks je bestelde producten gaat afhalen. Sommige afhaalpunten bieden producten van een enkele landbouwer, andere net van veel verschillende producenten.
Op sommige afhaalpunten kan je enkel terecht voor een wekelijks abonnement, op andere kan je kiezen om de ene week wel en de andere week niet te winkelen. In sommige systemen kan je zelf volledig kiezen wat je koopt, in andere geef je de landbouwer carte blanche om jou te verrassen met datgene wat oogstrijp is.

Kortom, er zijn vele soorten afhaalpunten en er is er vast eentje dat bij jou past!

Abonnement bij de landbouwer

Neem je een abonnement bij een landbouwer, dan maakt hij voor jou elke week een pakket groenten of fruit (of zuivel of vlees) aan en levert dat op een vaste dag aan een afhaalpunt. Jij kan op jouw beurt op een vast moment kort na levering je pakket gaan afhalen.
Sommige landbouwers vullen het pakket met uitsluitend eigen waren; anderen vullen het aan met producten van collega-landbouwers. In ieder geval ondersteun je de landbouwer dankzij de eerlijke prijs en de regelmatige aankoop.

Abonnement bij Voedselteams

Sluit je je aan bij een Voedselteam, dan koop je samen met buren bij verschillende landbouwers uit de streek. Je geeft elke week je bestelling online door en op een vast tijdstip kan je je bestelling in het Voedselteam-afhaalpunt gaan ophalen. Via een Voedselteam kan je vaak een zeer breed assortiment aan verse lokale producten bestellen. Je betaalt je aankopen per maand.
Aangezien een Voedselteam op vrijwilligers draait, zal het team blij zijn als je een handje toesteekt. Je wordt deel van een netwerk. Samen ondersteunen jullie de landbouwers dankzij de eerlijke prijs en de regelmatige aankoop.

Abonnement bij Buurderij

Ook een buurderij is een (twee)wekelijks afhaalpunt waarvoor je vooraf een bestelling plaatst, maar op dit afhaalpunt zijn de producenten zelf aanwezig. Je kan er een breed assortiment aan producten bestellen. Je kiest en betaalt vooraf via de website. Je hoeft bij een buurderij niet wekelijks te bestellen.

Dat geeft jou meer flexibiliteit maar iets minder zekerheid voor de producent.

Voordelen:

  • Je ondersteunt de landbouwer met je regelmatige aankoop, zeker als je een abonnement bij de landbouwer zelf neemt of als je aansluit bij een Voedselteam.
  • Je betaalt een eerlijke prijs voor een supervers product.

Meer weten?

Geïnteresseerd in Afhaalpunt?

Klik op de knop om locaties bij jou in de buurt te vinden!

Zoek op de kaart